torsdag 16. mars 2017

Praktisk info om ISM

Dette blir et innlegg med fokus på praktisk info om ISM, for fremtidige studenter ved PPU UiA.

Timeplan:
07.35. Skolen starter. man kan spise frokost på skolen før dette for 3000 TSH (ca 11 NOK), men hvis du ikke synes fritert loff og vafler med nutella er en næringsrik frokost, foreslår jeg heller at du spiser hjemme.
10.15. Pause og snacks på staff room. Som regel alltid banan, men noe fritert snacks i tillegg
12.35: lunsj. Koster 6000 TSH (ca 22 NOK), men dette er faktisk ganske dyrt. De har et lite utvalg av div kjøtt (fritert, surprise surprise) ris/pasta, salat, grønnsaker og frukt. De har også vegetar. Som nevnt er det egentlig ganske dyrt, og man blir etterhvert veldig lei av for oljete mat.
15.00 Skolen er ferdig og CAS (Creativety, Activety, Service) starter. Det er ulike aktiviteter elevene må delta på. Her vil de gjerne at vi deltar. Jeg og Nils Martin deltar på en "Service"-aktivitet, som er at vi mandager fra 15-16 drar til et lokalt sykehus med aktiviteter for kreftsyke barn, og han har Garage-band, mens jeg har meditasjon som ekstra CAS aktiviteter.
18.00: middag. 6000 TSH. Samme kategori som lunsjen.
Tirsdager er det møter for de ansatte (dog er vi litt usikre på hva vi faktisk må delta på. Dette kommer an på veilederen man har, og hva han/hun sier man skal).

Bo-info:
Vi bor i en duplex på Campus, så det tar ca 3 min å gå til skolen. Da får man en strålende utsikt til toppen av Kilimanjaro! (Midt på dagen er den som regel dekket av skyer). Det er alltid noen frivillige som jobber her med å organisere aktiviteter etc for de som bor her, og de bor heller ikke langt fra campus. Det er også noen praksisstudenter som bor der. Vi får håndkle, sengetøy og myggnetting (det er også myggnetting på alle vinduer og dører). Ellers må vi kjøpe inn det meste selv (som såpe, bøtte til hushjelpen, klesklyper, vaskepulver etc). Det er enkelt kjøkkenutstyr her. Vi fikk en "velkomstpakke" med litt mat da vi kom.

Temperatur:
Det er rundt 35 grader her, og klasserommene er også VARME. Det er vifter, men... De vifter jo bare den varme lufta rundt. På morgenene er det kaldt (jepp: KALDT!). Altså, her må jeg kanskje presisere at mine morgener starte kl. 05.00, og det er nok litt av grunnen til at det er ekstra kaldt. Da må jeg ha på tights og fleece. Men det er greit å ha en liten genser på starten av dagen på skolen også, ettersom det er litt kjølig. Det var varmest da vi kom (slutten av januar), mens i slutten av februar hadde temperaturen sunket litt, så det er deilig.

Mat og beliggenhet:
Det tar 5 min å gå til "vegetable-lady" som har en liten bod langs veien. Kjempebillig, og mange gode grønnsaker og frukt. Det er også en butikk om man fortsetter på samme vei, men her er ikke utvalget så godt, og det er dyrere. Og som Nils Martin har fått lære, så smuldrer brødet opp, osten smaker visst dritt og peanøttsmør er det eneste pålegget man får tak i. Det er et supermarket (Nakumatt, Kenyansk kjede) i byen. Det tar 5 min å kjøre taxi ned til byen, for 5000 TSH (ca 19 NOK). Vi har fått nr. til mange taxisjåfører, for man skal ikke bare ta en taxi. Lærerne gir gjerne nr. til "deres" taxisjåfør. Det er også et slags marked der de selger mat og ting og tang. Noen avsidesliggende cafeer etc. Det ligger i gå-avstand fra campus og her er det billigere (dog er det fortsatt "mzungu"/hviting-priser, så man betaler generelt sett mer enn de lokale. Og med dyrere så mener jeg at du kan måtte betale 1000TSH for en mango, som altså er ca 4 kroner, så dyrt er det uansett ikke).

IB og kompetanse:
Om du ønsker å ha praksis her, så be UiA om å være tydeliger på din kompetanse i kommunikasjon med ISM. Med bachelor i Teater, og i Sosiologi ble jeg tildelt to historieklasser for de hadde fått beskjed at jeg hadde kompetanse i det ikke så snevre feltet "Humanities"(og bare så det er nevnt, så har jeg ikke kompetanse i historie). Og sett deg inn i IB-systemet. Du kommer ikke til å klare det, men prøv. Jeg er fortsatt forvirra, og får stadig beskjed om noe jeg burde gjort som er svært viktig ifølge IB, men som ingen forteller deg at du bør gjøre. Deriblant dokumentasjon av absolutt alt. Og det gjelder ikke bare at vi må dokumentere hva vi gjør, men vi må være ekstremt tydelige på dokumentasjonen vi gir til klassen, og de må ha dette i bøkene sine, og kunne vise hjemme at de har vært produktive. For de kan jo umulig ha lært noe om det ikke står i notatbøkene...! Og de må ha ulike tester etc. ca annenhver uke. Diploma Program (ca 17-18 åringer) har helt tydelige tester de må ha. De kalles Paper 1, Paper 2, Paper 3. De må visst ha et visst antall av hver. Mens man i Middle Year Program (ca 11-16 åringer) står man friere, men det er likevel utrolig mange kriterier man må fylle, så man er ikke så fri som man trodde. Og selv om dette egentlig er en vgs-praksis, har jeg en M2 (tilsvarende 6.kl), og to D1 (tilsvarer 1 vgs), mens Nils Martin bare har elever å MYP (Middle Year Program, altså opp til 16 år). Vi lærer masse og koser oss for all del, men ikke forvent at du kun får vgs.


Veiledning:
Veiledning ser ut til å være litt flytende... Mine veiledere er ofte ikke tilstede i timene, uten at du får noe beskjed. Men igjen, så kommer nok det an på veilederne man har. Og ang. tidsbruk, så sitter jeg og forbereder de fleste kvelder og helger (derav be UiA om å presisere kompetanse så du slipper å måtte sette deg inn i noe du ikke har kompetanse i), mens Nils Martin har mer fri. Så det er svært ulikt utifra hvilke fag (og veiledere) man har.

Sosialt:
Lærerne her er som regel helt utrolig hjelpsomme. Ikke bare gir de oss gode tips om undervisningen og ønsker veldig gjerne at du popper innom klassene deres, men det er flere lærere som bor på campus, og de tar deg med til byen for å ta ut penger etc. Eller i vårt tilfelle: tar oss med på camping og meditasjon. Det er som nevnt også frivillige som jobber med aktiviteter, og de vet ofte hva man kan finne på, og inviterer oss gjerne med.

Kleskode:
Vi fikk streng beskjed før vi dro at kleskoden er formell, og dvs: sokker i sandalene (derav navnet på bloggen), dekke skuldre, skjorte for gutta og dekke knær. Men det er faktisk ikke sååå strengt. Mange her går med åpne sko, skjørt som går litt over knær, og topper med brede stropper, og utringning. Det må ha et formelt preg, man kan ikke gå med haremsbukser f.eks, men det er ikke så strengt som vi trodde. Dog virker det som om det er ganske strengt for menn. Jeg tror ikke jeg har sett en eneste mannlig lærer i  knebukse, og de har gjerne skjorter alle sammen. Men skjorte-t-skjorte er helt innafor, heldigvis.

Valuta er Tanzanianske Shilling, og jeg sliter fortsatt med å forstå meg på det. 1000 TSH er ca 4 NOK.

Vask av bolig:
Vi har en hushjelp (ho bare møtte opp på døra en dag og ville begynne å jobbe, så vi sa ja) som kommer tre ganger i uken. Mandager vasker hun klær, onsdager stryker hun dem (det er noen insekter som legger egg i klær som henger til tørk som blir "aktivert" ved kroppsvarme, så derfor må alt strykes) og fredager vasker hun leiligheten. Dette gjør hun for 90 000 TSH i måneden (335 NOK). Vi må kjøpe inn alt av såpe etc selv.

Det henger sånne motivasjons-lapper overalt. Og for å være helt ærlig, så blir  jeg faktisk inspirert!


Vi anbefaler deg å søke, dog må du være forberedt på mye arbeid! Men en fantastisk erfaring rikere blir du uansett. Lykke til! 
-Marthe

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar