tirsdag 31. januar 2017

Stillhet, hjemmestudio og engelskpraktisering!

Marthe er på tur med noen av klassene fra MYP (middle years programme) og kommer ikke tilbake før torsdag. Dermed er det ganske stille i heimen. Jeg benytter anledningen til å lage et aldri så lite hjemmestudio i stua for å ta opp en rocke-medley til morgendagens musikktime med M4 (for de i overkant av medium interesserte kan jeg melde at medleyen består av Smoke On The Water, Black Sabbath, og Back In Black). I M4 skal elevene ved ISM Moshi velge ett obligatorisk valgfag av de tre kunstfagene (drama, musikk, kunst).  Hele tre elever har valgt musikk, så dette blir nok bra! Planen for morgendagens time er å presentere noen sentrale gitar-riff i rockens historie samt å lære bort ovenfor nevnte medley. Forhåpentligvis er alle tre i stand til å lære seg disse på gitar. Vi. Får. Sjå.

Ellers blir jeg pent nødt til å praktisere min noe skrantne engelsk nå som jeg ikke har noen å snakke norsk med, men det er i grunn veldig greit! Bedre språkpraksis kunne jeg ikke drømt om! Alle jeg har snakket med så langt er hyggelige mennesker og når jeg sier min engelsk ikke er den beste svarer de gjerne at den i hvert fall er bedre enn deres norsk. Så da kan det vel ikke være så ille?

Over og ut og god natt her fra ISM Moshi - Kilimanjaro - Tanzabonanzania.

Nils Martin






søndag 29. januar 2017

Regn, strømbrudd og intimkonsert

Her er det tørt. Veldig tørt. Plutselig regner det noen minutter. Da blir det kaldt og deilig. Men det er ikke lenge før det slutter å regne og bakken blir tørr igjen. Når det regner, går gjerne strømmen. Og strømmen kan være borte. Lenge. Det vil si at internett er borte, ingen mulighet for å lade PCer, og maten i kjøleskapet vil bli dårlig. Rettere sagt: det er helt legitimt å ta seg fri, tenne lys, og at Nils Martin holder intimkonsert. Så da strømmen endelig kom tilbake, fant vi ut at det egentlig var koseligere før, så vi skrudde det av igjen, og nøt livet. Uten at maten ble dårlig.


 Så hvis du drar til et sted uten strøm, anbefaler jeg deg helt klart å ha med deg en Nils Martin og hans gitar. 








Her vasker Nils Martin klær. For noen ganger er det faktisk absolutt nødvendig.


-Marthe

Støv, camping og nye bekjentskaper

Noen ganger vet du at du er akkurat der du skal være i verden. Slik hadde jeg og Nils Martin det denne helga. Vi ble spontant med på en telttur med to av lærerne som jobber på ISM. "I've got everything we need, just come by this evening!" De er så rause her, og spørsmålet var ikke om vi ville låne telt, men hvilke telt vi ville låne. For vår skotske nabo hadde plenty! Vi har kun vært her ei uke, men jeg er allerede overarbeidet. Jeg er så langt på etterskudd at det er helt utrolig. Derfor tenkte jeg egentlig ikke å bli med. Men noen ganger trenger man å ta pauser, erfare nye opplevelser, og akseptere  at man ikke kan være en superkvinne...

På vei bort til campen stoppet vi på et marked. Vi skulle bare ha litt grønnsaker, men både jeg og Nils Martin ble satt ut av energien, lydene, folkene... hele pakka. For første gang siden vi kom, kjente vi at vi var i Tanzania. På ISM kjennes det noen ganger som om vi kan være hvorsomhelst. De serverer pommes frittes og pasta, alle snakker engelsk, og det er alle nasjonaliteter. Derfor var det så godt å vandre rundt blant boder på markedsplasser, og bare absorbere de Tanzanianske vibbene.

Etter mange omveier, kom vi oss endelig frem til campen. Dette var på en gård i fjellene, og vi dro med Kilimanjaro Mountain Club. Det var oss to, den skotske læreren med campingutstyret, vår nabo og engelsklærer som virkelig har reddet oss når det kommer til å vise oss rundt, og sørge for at vi har sim-kort, penger, mat og utstyr til hushjelpen. Det kom også et gammelt ektepar som driver et barnehjem og skole, en fjellguide, hans sønn og en skotsk pensjonist som jobber litt frivillig som lærer. 

Etter en lang og varm tur oppover gjennom den lokale "landsbyen", var vi dekket av støv og skitt. Det er så tørt her, og vi gikk langs kaffeplantasjer som visnet hen. Når man er full av svette, insektsspray og solkrem, fester støvet seg relativt kjapt..



Det viser seg at fjellguiden ikke bare har vært på Kilimanjaro mange hundre ganger, men også på Mount Everest. Det virker som om alle vi møter her har utrolige historier å fortelle, og vi kan bare sitte og lytte til erfaringer og opplevelser. Det er rart å tenke på alle erfaringer og historier man kan gå glipp av, hvis man glemmer å lytte.



Bildet til høyre:Nils Martin sjonglerer med løk, mens vår skotske venn lager mat... "I can't see what you are doing Nils, I only feel the onions crashing down at me from time to time... Is this typical Norwegian??"

Vi koste oss med bål, og Nils Martin fant ut at om man putter litt ingefær i ølen, vil det skumme helt vanvittig. Med vår studentmentalitet, kan man jo ikke la det gå til spille! Både bål og øl bidrar til at samtalene blir mer og mer eksistensielle. Det passer oss igrunn bra!


Herlig med fantastisk utsikt, selv innenfra teltet! Å sovne til stjernehimmelen her i Tanzania er ikke det verste som fins...

Et par sand-tornadoer på vei tilbake...!
                                                                                                                     
-Marthe

torsdag 26. januar 2017

Varme, støv og tre katter

Da var vi endelig fremme i Moshi, Tanzania. Tre katter prøver å flytte inn hver dag, og det er støvete både ute og inne.

 Bloggen skulle være oppe å gå for ei uke siden, men her har det vært mye å gjøre, pluss at det er så varmt at vi ikke orker å gjøre stort mer enn absolutt nødvendig. Vi ankom på den varmeste tiden av året, som visstnok er verre enn vanlig pga. mangel på regn. Men vi har utsikt til Kilimanjaro hver morgen, en super plass å bo og møtt masse inspirerende folk! Så vi klager ikke! (Selv om vi egentlig klager i overkant mye på varmen... men det er seriøst varmt!)

-Marthe